Yrd. Doç. Dr. Didem Şahingil

Kampüs · March 27, 2017 · 0

"Gündelik Hayatta Tükettiğimiz Gıdalar" Konferansı Düzenlendi

İnönü Üniversitesinde sağlıklı yaşam ve beslenme kapsamında "Gündelik Hayatta Tükettiğimiz Gıdalar" konulu konferans düzenlendi.


Fen Edebiyat Fakültesi Süreyya Aybar Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Durak, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yetkin Gök ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Şahingil ve öğrenciler katıldı.


Konferansın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Didem Şahingil, beslenmenin insanların büyümesi, gelişmesi, sağlıklı bir yaşam sürmesi ve yaşam kalitesini arttırması için vücuda aldığı besinler olduğunu söyledi.


Şahingil, yenilebilir bitki ve hayvan dokularından elde ettikleri maddelerin birer besin kaynağı olduğunu belirterek, "Süt, yoğurt, peynir, et ve tavuk gibi ürünler hayvansal kaynaklı besinler iken tahıllar, buğday, bulgur, sebzeler, kuru fasulye, nohut gibi gıdalarda bitkisel kaynaklı besinlerdir. Besinlerimizin içerisinde bulunan protein, karbonhidrat, yağ, mineral madde, su gibi öğeler bizim için besin öğesidir. Bunların çoğunluğunu, sebzeler için konuşursak yüzde 80'ini su oluşturur. Baklagillerde de yüzde 12-14 oranında bir koruma maddesi vardır. Çoğunlukla besinlerde en büyük oranı su teşkil eder."


Sağlıklı ve doğru beslenmenin dört ana kavramla açıklanabildiğini ifade eden Şahingil, şunları kaydetti:


"Bunlardan birincisi dengeli ve yeterli beslenme, diyetin çeşitlendirilmesi ve son dönemlerde bizim için önemli olan güvenilir gıda tüketmek ve zararlarından kaçınmaktır. Bunlar doğru ve sağlıklı beslenmede önemli bir kavramdır. Yeterli ve dengeli beslenme nedir peki? Yeterli ve dengeli beslenmede vücudun büyümesi ve gelişmesi için dokuların yenilenmesi, çalışması için gerekli olan besinlerin yeteri kadar yani ihtiyaç miktarı kadar vücuda alınmasıdır. Ne az ne çok uygun miktarlarda kullanılmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenen bir kişinin görünüşü sağlam, hareketli ve dikkatli, muntazam ve pürüzsüz bir cilt, canlı parlak saçlar kuvvetli ve gelişimi normal kaslar. Yetersiz ve dengesiz beslenen bir kişi yine hareketleri daha ağır, uykusuz, şişkin bir karın, çok aşırı zayıflık ve şişmanlık olabilir. Cilt bozuklukları, baş ağrıları, iştahsızlık, yorgunluk gibi bazı sorunlar yaşayabiliyoruz. Besin guruplarımız dört ayrı gurupta toplanıyor. Bu besinler birbirlerinin yerine tüketilebiliyor."

 

Haber: Ülkü ÖZER- Çiğdem AKBULUT- Emrullah GEDİK 

Tags

Künye     ·     Hakkımızda     ·     İletişim     ·     Tanıtım Videosu     ·     İnönü İletişim Arşivi     ·