Gıda Mühendisliği Bölümünden Katma Değeri Yüksek Kayısı Çekirdeği Projesi

Kampüs · Feb. 20, 2020 · 0

Gıda Mühendisliği Bölümünden Katma Değeri Yüksek Kayısı Çekirdeği Projesi

İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Üniversite Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında kayısı çekirdeğinden elde edilen kayısı çekirdeği soğuk pres keki kahvesi, kabuk zarı tozu, kayısı çekirdeği ezmesi ürünlerini Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın makamında tanıttı.

 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın makamında gerçekleşen tanıtım toplantısına Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu, TOSKA Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yöneticisi Mustafa Tosun ve proje üreticileri katıldı. Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu, TÜBİTAK–TEYDEB’in (Teknoloji ve Yenilikleri Destekleme Programları Başkanlığı) 1505 kodlu Üniversite Sanayi İşbirliği Projesini anlattı.

 

Rektör Kızılay, Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen kayısı çekirdeği pres kekinden elde edilecek ürünlerin TOSKA Tarım Ürünleri San. Ve Tic. Ltd. Şti. ortaklığı ile beraber üretileceğini ifade etti.

 

Rektör Kızılay, kayısı çekirdeğinden soğuk pres yöntemiyle elde edilecek ürünler hakkında şöyle konuştu:

 

“Bugünkü proje kayısı çekirdeğinin bir takım ürünlere dönüştürülmesi ve kayısı çekirdeğinden yeni ürün elde edilmesidir. Kayısı çekirdeği kahvesi, kayısı çekirdeği ezmesi ve kayısı çekirdeği zarı tozu yeni katma değeri yüksek ürünlerdir. Piyasaya da hazırlandıktan sonra ticarileştirilmesinin projemize çok önemli bir katkısı olacaktır. Dünya kayısı başkenti Malatya için kayısı çok önemli bir üründür. TÜBİTAK - Üniversite Sanayi İş Birliği projesinin güzel bir örneğidir. TÜBİTAK desteğiyle 438 bin TL bütçesi olan bir projedir ve iki yıl boyunca sürecektir.”

 

Rektör Kızılay yürütülen bilimsel araştırma projesine ve proje ekibine üniversite olarak destek vereceklerini belirterek şunları söyledi:

 

“Bu alanda bilimsel araştırma projelerimizden de hocamıza ve ekibine projeye çok destek vereceğiz. Eksik olan herhangi bir malzeme, cihaz olursa biz de üniversite kaynaklarımızla bunu destekleyeceğiz. Türkiye’nin belki çok az yerinde olan önemli cihazlarımız ve çok ileri laboratuarlarımız mevcuttur. Bu laboratuarlarımıza ayrıca yeni destekler vererek daha da ileriye götürülecektir. Burada kayısı çekirdeği ile ilgili belki de Türkiye’de yapılmış en önemli projelerden biri olacaktır.  Çünkü TÜBİTAK’la böyle büyük bir projeyi yeniden hayata geçiriyoruz. Kayısı çekirdeği sütü konusunda da Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökhan Durmaz’ın yapmış olduğu çalışma var.”

 

Rektör Kızılay kayısı çekirdeği ile ilgili Gıda Mühendisliği tarafından hayata geçirilen farklı projelerin Malatya’ya yeni katma değer kazandırdığını söyledi.

Son olarak Rektör Kızılay proje ortağı TOSKA Tarım A.Ş Yöneticisi Mustafa Tosun ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu’na ve ekibine teşekkür etti.

 

Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu, TÜBİTAK -TEYDEB 1505 Üniversite Sanayi İşbirliği kapsamında gerçekleştirilen projenin kayısı çekirdeği pres kekinden katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesini hedeflediklerini ifade etti.

 

Prof. Dr. Hayaloğlu, kayısı çekirdeğinin yağı alındıktan sonra protein oranının yüzde 50 - 60 seviyede arttığını ifade etti. Prof. Dr. Hayaloğlu geliştirilen projenin amacının kayısı çekirdeğinden elde edilenler ile katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi olduğunu söyleyerek şu şekilde devam etti: 


“Bu çalışma ile soğuk pres atığı olan katma değeri çok düşük olan kayısı çekirdeği pres kekinin ve soyulmuş kayısı çekirdeği zarının katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle yapılacak çalışma aynı zamanda bir atık değerlendirme çalışması olacaktır.”

 

Prof. Dr. Hayaloğlu, üretilecek ürünlerin vegan beslenmeyi destekleyeceğini ve alternatif olacağını söyledi. Kayısı çekirdeği yağının kozmetik sanayinde kullanılması ve proses sonrası yüksek protein içeren pres kekinin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi için bu projenin başlatıldığını belirtti.

 

TOSKA Tarım Ürünleri A.Ş. yöneticisi Mustafa Tosun, bu projede yer almanın mutluluğu içerisinde olduğunu ifade etti. Mustafa Tosun, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu ile ekibine teşekkür etti.

 

Tanıtımın sonunda Prof. Dr. Ali Adnan Hayaoğlu, Rektör Kızılay’a Üniversite - Sanayi İş Birliği Sözleşmesini takdim etti ve Rektör Kızılay kayısı çekirdeği pres kekinden üretilen ürünleri inceledi.

 

Haber: Habibe Ödemiş - Gönül Bilek - Rukiye Çaygeç

Tags

Künye     ·     Hakkımızda     ·     İletişim     ·     Tanıtım Videosu     ·     İnönü İletişim Arşivi     ·